Bouwkundige problemen hebben soms een verrassende oorzaak. Zoals ook de vochtproblemen in de gevel van de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht.

In de westgevel van het gebouw zitten een viertal deuropeningen op de begane grond met rotte kozijnen. Voor de kozijnen geldt dat zowel de bovendorpels als de zij stijlen rot zijn. De deuren van de kozijnen zijn onlangs vervangen, ook omdat ze door vochtproblemen waren aangetast.

2

 

Nieuwe kozijnen aanbrengen ligt voor de hand, maar hoe kan worden voorkomen dat de nieuwe kozijnen niet weer gaan rotten? Is er misschien sprake van optrekkend vocht?

Nadere bestudering van de gevel wees uit dat de huidige detaillering van de kozijnen de oorzaak van het euvel was; ze staan te ver naar voren in de gevel, en een afdeklijst zorgt ervoor dat het doorslaande water in de gevel niet weg kan.

 

details ingekleurd 1

 

Op zich was deze detaillering niet problematisch toen er voorheen een luifel boven de kozijnen zat. Deze is echter bij een eerdere renovatie verwijderd…

 

19 mei 1933 - westkant

Bij de renovatie door aannemingsbedrijf P.A. van Miltenburg & Zn zijn nieuwe kozijnen iets teruggeplaatst in de gevel, zonder de afdeklijsten en voorzien van kunststenen neuten.